Vinster i välfärden – Risk eller möjlighet?


Är det fel att tjäna pengar, även på välfärden?

Nu är det valår och diskussionen går het om vinster i välfärden! Vänstersidan, med Stefan Löfvén och Jonas Sjöstedt i spetsen, anser att vinster i välfärden skall bort och gick upp i riksdagen med ett förslag om detta. Förslaget fick dock inte majoritet, vilket ju inte var helt oväntat… En annan fråga som man kanske kan ställa sig hur man skall kunna få ”entreprenörer” att satsa eget kapital och arbetstid om det inte finns någon som helst ”uppsida”? Det förekommer ju också, inte minst efter det att Försäkringskassan tryckt till samtliga assistansbolag genom att betala ut assistansersättningen i efterskott, att företag inom välfärden faktiskt går ”på knäna” och med förlust. Tänkte Löfvén & Sjöstedt skjuta till pengar då eller?

Vilka områden räknas som välfärd?
Byggen av nya storsjukhus som t.ex. Nya Karolinska, räknas detta som välfärd? Tillverkarna av mediciner, som t.ex. Astra Zeneca m.fl. är ju också företag/företeelser som profiterar på välfärden? Tillverkare av diverse olika apparater och utrustningar till sjukhusen, som t.ex. Getinge, som omsätter 30 miljarder och med 2-3 miljarder i vinst, är detta vinster i välfärden?

Ett assistansbolag i Stockholm, som omsätter 200 000 miljoner med en vinst på 2 miljoner, ett asylboende, ett HVB-hem, ja listan över företag som verkar inom välfärden kan göras hur lång som helst. Ett företag som säljer utrustning till alla sjukhusen, är detta OK? Nedan ser ni Getingekoncernens senaste 10 redovisade bokslut.

Bilden är ”skärmdumpad” från allabolag.se och visar Getingekoncernens senaste 10 redovisade bokslut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astra Zeneca omsatte, 2016, 65 558 000 000 kronor och vinsten var 33 204 000 000 kr, d.v.s. mer än 50 % vinst. Är inte detta vinster i välfärden?