Vågar man investera i nya padelhallar?


Padelboomen – När tar den slut och tar den slut överhuvudtaget?

Det har byggts massor av nya padelhallar de senaste åren och sporten har vuxit kraftigt. Fördelen med padel är att alla kan spela oavsett vilken spelstandard som man håller. I de flesta fall spelar man ”dubbel”. Det är således 4 spelare totalt på banan, två på varje sida om nätet. En padelbana för dubbelspel är 20 meter lång och 10 meter bred. Man har samma sätt att räkna som i tennis, det vill säga 15-0, 30-0, 40-0 och game. Varje set går till 6 och man spelar (om tid finnes) bäst av 5 set.

bygga ny padelhall

Snabbfakta om svensk padel

I Sverige finns det cirka 100 padelföreningar och varje padelförening har, i genomsnitt cirka 200 aktiva medlemmar. Detta innebär att vi i Sverige har upp emot 20 000 personer som är medlemmar i någon padelförening. Av dessa 20 000 är cirka 10 % ”licensierade” och tävlar aktivt i någon form av seriespel. Enligt senaste statistiken (2020) uppskattar man att cirka en halv miljon svenskar någon gång har provat på att spela padel. Uppskattningsvis finns det cirka 500 padelhallar i Sverige och i genomsnitt med 3 padelbanor per hall.

Vad krävs för att bygga en padelhall?

Först och främst måste man ha en tomt som åtminstone är på 2 000 kvadratmeter. Detta för att kunna få plats med hela padelhallen och för att kunna få plats med parkeringsplatser för de som kommer för att spela. Man måste dessutom ha ett bygglov! Planerar man att bygga en padelhall med 4 dubbelbanor så kan det vara 16 spelare i gång samtidigt + att det kan komma 16 till som skall spela tiden efter. Om alla åker i egen bil krävs det således 32 parkeringsplatser och med lite marginal bör man bygga 40 stycken. Varje parkeringsplats tar cirka 10 kvm och med 40 stycken blir detta hela 400 kvadratmeter, bara i själva P-platsen.