Att tänka på när du eldar i braskaminen…


Om du planerar att elda i din braskamin finns det en del saker du bör tänka på för att göra det så säkert och trevligt som möjligt.

7 tips elda braskamin

Foto: contura.eu

7 snabba eldningstips

  1. Kontrollera att din braskamin är i gott skick innan du tänder eld i den. Se till att skorstenen är ren och att det inte finns några sprickor eller skador på kaminen som kan orsaka problem.
  2.  Använd bara bra och torr ved till elden. Våt eller klibbig ved kan vara svårt att tända och kan skapa rök och damm i rummet.
  3. Tänd elden med försiktighet. Använd tändvätska eller tändpapper för att få igång elden, och se till att du har tillräckligt med lufttillförsel för att få en bra och stabil eld.
  4. Se till att du har tillgång till rätt verktyg för att hantera elden. Det kan till exempel vara en skopa, en spade eller annat för att hantera glöden och flytta på veden.
  5. Var alltid noga med att ha en fungerande brandvarnare i närheten av din braskamin. Detta gör att du kan upptäcka eventuella problem med elden i tid.
  6. Sätt alltid en brandgata framför din braskamin för att skydda golvet och eventuella föremål i närheten.
  7. Släck alltid elden innan du lämnar rummet eller går och lägger dig. Det är också en bra idé att låta elden svalna lite innan du stänger dörren till kaminen för natten.

Genom att följa dessa tips kan du njuta av din braskamin på ett säkert och trevligt sätt. Glöm inte att alltid följa gällande säkerhetsföreskrifter och rådfråga en fackman om du är osäker på något.