Var går gränsen mellan ett Attefallshus och ett Fritidshus?
Attefallshus? Från början var det ju våra friggebodar som vi kunde bygga på våra villatomter (upp till 15 kvm) och senare kom reformen om Attefallshusen där man adderar ytterligare 25 kvm byggyta ”utan bygglov” (inte helt sant dock, då man måste göra en s.k. bygganmälan till sin kommun). Nu pågår diskussioner om att Attefallshusen skall få bli ännu några kvadratmeter större och nu börjar ju de etablerade hustillverkarna inse att det börjar bli lönsamt att titta på detta område. Självklart är det intressant, även för större hustillverkare, när priserna på husen börjar närma sig miljonen.
Fem saker att tänka på när du skall köpa ett ”Attefallshus”
- Bestäm dig tidigt i processen om du skall köpa nyckelfärdigt eller ”bygga själv”
- Var inte ”dumsnål”, utan tänk utifrån ett värdehöjande perspektiv
- Var noga när du väljer leverantör, kolla om de är ”clean”
- Be om referensobjekt
- Ha en realistisk tidsplan
Vad kostar ett ”nyckelfärdigt” Attefallshus?
Det är ju självklart så att det kan skilja en hel del i pris mellan två, till synes, likartade Attefallshus. Som oftast är dock inte skillnaden så stor om man försöker att ”nollställa” de olika alternativen. Trä- eller aluminiumfönster? Funkis/Papptak eller Sadeltak/Sedumtak? Bara på dessa två detaljer kan det skilja 60-70 000 kr.
Så var noggrann när du bedömer offerterna, jämför äpplen mot äpplen och päron mot päron. Ta även hänsyn till att det tillkommer eventuella kostnader för ”kommunens pappersarbete”, transporter och eventuella lyft, plintgrund och eventuella markarbeten samt anslutning av EL och V/A på den aktuella tomten.
Vilka tillverkare av Attefallshus är bäst?
Självklart finns det massor av seriösa tillverkare/leverantörer av Attefallshus men det finns även ett stort antal ”mindre seriösa aktörer” som i alla branscher där det finns ”snabba pengar att tjäna”. Letar du efter tillverkare av attefallshus? Kolla gärna på referenser och om bolagen ser seriösa ut på ”AllaBolag” eller liknande tjänster…